Diğer Industryolog Akademi

Akademi IT 2 – Facebook Kullanıcı Tarafından Silinen Dosyaları Silmiyor

Merhabalar, bir önceki yazımda Facebook’un bir açığı olarak düşündüğüm olaydan yola çıkarak aslında resimlerin silinmediğini farkettim. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook Kullanıcı Tarafından Silinen Dosyaları Silmiyor

Açık hakkında araştırma yaparken farkettiğim bir olayda; resimlerin, kullanıcı tarafından silindiğinde aslında silinmediğiydi. Bilindiği üzere Facebook mesajlaşma sisteminin iki türlü kayıt yöntemi var. Bir mesaj attığınızda, mesajlar iki kullanıcı içinde veri tabanında kaydediliyor. Yani bir kullanıcı bir mesajı silerken diğerinde mesaj duruyor. Bunu sağlayan veri tabanı yapısıdır.

Bu veri tabanı yapısına göre; bir kullanıcı, bir resmi sildiğinde tam olarak Facebook sunucularından silinmesi doğru değil. Sunuculardan tamamen kaldırılması için diğer kullanıcının da resmi silmesi gerekiyor. Ancak yaptığım araştırmaya göre iki taraftan da silinme işlemi yapıldığında resme ulaşım hala gerçekleşiyor. Bu sorun, Facebook’un hack’lenmesi durumunda, tüm kişisel resimlerin –belki de mesajların ve diğer dosyaların- internete sızabileceği gerçeğini beraberinde getiriyor.

Bu sebeple, Facebook’ta paylaştığınız tüm dosyalar internete sızabilir. Hiçbir sistem güvenli değildir ve bizde Facebook ile güvende değiliz.

Belirtmek isterim ki; Facebook’un veri ilkelerine göre, hesabınız silindiği anda size ait tüm verilerin silindiği söyleniyor. Olası sonuçlar, hesabınız açık olduğu sürece kendini gösterebilir.

 Bir sonraki Akademi IT yazısında görüşmek dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir